Fobier

Fobier kan defineres som frygt for bestemte ting eller situationer. Frygten kan variere fra mildt ubehag til panik.
Man mener, at omkring 750.000 danskere lider af en fobi

Fobier er en uforståelig og urealistisk angst for en bestemt genstand eller situation, de fleste lærer af leve med den, mens andre har en fobi i så voldsom grad, at der er brug for behandling.

Fobier kan opstå på grund af ting du har oplevet, såvel som gennem ting du har fået fortalt og levet dig så meget ind i, at det er blevet virkeligt for dig. Fobier kan også gå i arv, dvs. hvis en mor har edderkoppeskræk, så vil datteren nogen gange identificere sig med moderen og lære af hende, nemlig, hvordan man bliver bange for edderkopper.

En fobi kan også komme efter uhyggelige film, hvor du lever dig så meget ind i uhyggen, så det er som om det sker for dig selv f.eks. flyulykker, elevatorer der falder ned. Det siges, at der opstod meget angst for hajer, efter filmen "Dødens gab" og angst for at flyve efter "11. september 2001"

Social fobi kendetegnes ved, at man har angst for at stå frem og blive set af andre, fordi de frygter, at de skal blive ydmyget, latterliggjort eller dumme sig i andres nærvær. Man kan også være bange for situationer, hvor mange mennesker er forsamlet (spisning i kantinen, forelæsninger eller møder)

Når en fobi udløses opstår en udefinerlig angst eller i værste fald panikanfald som er meget pinefuldt for personen

I terapien arbejder vi med at ændre disse tanker, billeder og følelser personen har omkring en bestemt situation. Der skabes nye rammer og herved får personen andre følelser på oplevelsen hvorved fobien forsvinder eller mindskes og bliver til at leve med.

Tilbage til forrige side